Drvene montažne kuće

Zašto drvena gradnja?

  • Postižemo odličnu mikroklimu u prostoru

  • Zaštita građevne konstrukcije

  • Uz dobru izvedenost znatna ušteda

  • Zaštita od vlage

tehnologija

Opredjeljenje za kuću je velika životna odluka. Da bi uistinu jedna kuća bila ‘ona prava’, pojedinac utroši puno energije, za otkrivanje podataka, ali to otvara više pitanja, možda i nesigurnosti. Dakle, potrebno je da dobro razmislite o tome s kime želite surađivati u tom važnom životnom projektu. Jedna od početnih dilema koja nastaje pri odabiru o izgradnji vlastitog doma je: “Da li izgraditi montažno ili klasično?”. Dakle, da li drvo ili cigla / beton.

Budući da ste na našoj stranici, vjerujem da je drvo najprikladniji materijal za stvaranje životnog prostora. To je organski materijal bez riječi usporedbe koja dotiče naša osjetila i kao takav je najbliži čovjeku – diše, miriše, radi, mjenja se…

Drvo, zajedno s kamenom i opekom koristi se u građevinske svrhe od vremena kada se čovjek počeo trajno nastanjivati i od kad su se počela pojavljivati prva jednostavna prebivališta. Nakon kratkog vremena, došlo je do industrijske revolucije, a time i korištenje novih, umjetnih materijala. U novije vrijeme drvo kao prirodni građevinski materijal opet je počeo dobivati značajniju ulogu u dizajnu. Sa svojim dobrim fizičkim svojstvima u izgradnji te mnogim aspektima, superioran je u odnosu na druge upotrebljive srodne materijale. Zbog mnogih prednosti u usporedbi s drugim građevinskim materijalima ponovno se povećala izgradnja drvenih objekata.želite surađivati u tom važnom životnom projektu. Jedna od početnih dilema koja nastaje pri odabiru o izgradnji vlastitog doma je: “Da li izgraditi montažno ili klasično?”. Dakle, da li drvo ili cigla / beton.

Kvaliteta života

Kvaliteta života u drvenoj konstrukciji, ukoliko se pravilno izvede i koristi prirodni i paropropusni materijali (tj. oni koji dišu) vrlo je visoka. Visoka kvaliteta prirodnih materijala osim života u zdravoj mikroklimi omogućuje smanjeni gubitak topline, minimalnu potrošnju energije, a time i manje troškove grijanja.

A budući da su na kraju sve odluke vezane uglavnom za financije, to je svakako važno podataka! Stoga već u početku svakako ima smisla razmišljati o budućim troškovima svoje kuće. Niska potrošnja energije u montažnim drvenim kućama je i stoga jak argument za puno ljudi. To je značajna prednost u dugoročnoj uštedi. Prednost drvenih objekata koje svakako vrijedi spomenuti je to da se drvena gradnja odnosi na ‘suhu’ gradnju. U zidanom objektu tzv. ‘mokra gradnja’, građevinska ljepila u kombinaciji s vodom isparavaju. Vrijeme izgradnje se upravo zbog isušivanja zidova i betonskih deka povećava; u različitim fazama izgradnje zahtijeva određeni interval.

Potres

Osim dobre otpornosti na vlagu, jedna od najvažnijih prednosti drvene konstrukcije seizmička sigurnost (sigurnost od potresa).

Pravilno dizajnirane drvene skeletne kuće puno bolje reagiraju na seizmička opterećenja nego zidane, jer drvo zbog svoje elastičnosti bolje odgovara na potres tla od klasičnog betona. Ona je fleksibilna, u slučaju potresa ne poremećuje drvenu konstrukciju. Zbog toga i zbog niske vlastite težine u usporedbi s njenim kapacitetom drveta je korisna i za gradnju objekata u područjima sa smanjenom nosivosti tla, kao i za potresna područja.

Požar

Što je s požarom?”, Pitanje je koje se odnosi na mnoge potencijalne vlasnike drvenih kuća. Istina je da je drvo organski zapaljiva tvar, ali u usporedbi s betonom i čelikom stekne veće požarno opterećenje.

Drvo gori polako i ravnomjerno. Brzina gorenja može se precizno odrediti – tipična procjena sagorijevanja je od 0,6 mm / min, s obzirom na dimenzije drvene konstrukcije. Elementi drva polako sagorjevaju od površine prema unutrašnjosti, što sprječava pristup kisika drvetu. U požaru zadržava potpuni kapacitet nosivosti te ne mijenja oblik, stoga ne uzrokuje prijenos opterećenja na ostale strukturne elemente, što je uglavnom uzrok neuspjeha strukture. Osim toga pri spaljivanju drveta ne stvaraju se otrovni plinovi, koji su vodeći uzrok smrti u požarima.

Cijena izgradnje

Što je s cijenom? U zidanoj gradnji financiranje se može odvijati postepeno, za razliku od drvene gradnje gdje je potrebno imati na raspolaganju sva sredstva odmah. Je li to uistinu tako? Apsolutno, iako to često čuju, baš taj podatak mnoge ljude nepotrebno odvraća od izgradnje drva.

Sustav grijanja kuca

Ako gledamo realno uspoređivanje skeletne i zidane kuće bez obzira na cijenu tijekom faze izgradnje: temelj kuće u skeletnim jeftiniji je zbog manje težine. Krov je isti (drveni) u obje kuće, potkrovlje je nešto skuplje zbog količine izolacije koju ugrađujemo (govorimo o niskoenergetskim potkrovljima). Fasada je u skeletnom cca. 10% skuplja. Sam kostur kuće više je izoliran i s minimalnom količinom toplinskih mostova (gdje se gubi najviše topline zimi).

No, kao što smo već istaknuli – troškove povezane s kućom, ne smijemo računati samo u fazi izgradnje. U svakom slučaju, to vrijedi s obzirom na omjer početnog ulaganja i očekivanih budućih troškova energije. U našem projektu drvene kuće, što je dobar niskoenergetski objekat, radi se o značajnim uštedama.
Drvena skeletna gradnja preživjela je gotovo tisuću godina i još uvijek se smatra modernom. Jezgra je općepoznata i zdrava – drvo, zajedno s drugim prirodnim materijalima.